Caulerpa taxifolia on rock

Share this

Prin cumpararea acestui produs se acorda pana la 14 puncte de loialitate. Cosul tau va totaliza 14 puncte de loialitate care poate/pot fi schimbat(e) intr-un cupon de 2,80 lei.


Produs nou

on rock

La comanda in 10 zile lucratoare.

125,00 lei

Caulerpa sunt plante acvatice din familia Caulerpaceae. Sunt neobisnuite deoarece sunt formate dintr-o singura celula cu multi nuclei, devenind astfel cel mai mare organism unicelular din lume. O anumita specie din Mediterana poate avea un stolon mai mare de 3 metri lungime, cu pana la 200 de muguri.

Unele specii (in special Caulerpa lentillifera si Caulerpa Racemosa) sunt mancate sub denumirea de struguri de mare, caviar verde sau umi-budo in Okinawa, avand un gust piperat. Strugurii de mare sunt folositi in bucataria Indoneziana, uneori cruzi, alteori inveliti in zahar. Sunt crescuti in Cebu, pentru consumul domestic in Filipine si pentru export in Japonia. Rapoarte neconfirmate sustin ca alcaloidele ce se gasesc in strugurii de mare pot, uneori, otravi.

O alta specie, Caulerpa taxifolia, a devenit o specie invaziva in marea Meditarana, Australia si sudul Californiei (fiind eradicate de atunci). Se crede ca speciile Caulerpa au proprietati atat de invazive in aceste regiuni din cauza proprietatii lor de a creste foarte repede in ape temperate, impreuna cu libertatea de pradatorii naturali. In apele din S.U.A, Caulerpa taxifolia este trecuta ca planta daunatoare in Actul pentru Protectia Plantelor. De asemenea statul California a interzis posesia a noua specii diferite de Caulerpa.

Speciile de Caulerpa apartin increngaturii Chlorophyta, denumita astfel pentru pigmentul verde dominant. Acestea sunt printe algele ce cresc cel mai repede si in abundenta, eliminand nutrientii foarte repede si eficient in apele costale putin adanci in regiuni tropicale de-a lungul globului. In acvariile marine sunt atat avantaje cat si dezavantaje in folosirea lor. In general, daca sunt folosite corect, specii variate ale genului Caulerpa pot fi atat ornamentale cat si utilitare in acvariu. Alte cateva specii insa pot fi, datorita adaptabilitatii si usurintei cu care se propaga, specii foarte invazive in special in acvariile marine. O asemenea specie invaziva cunoscuta sub denumirea de Caulerpa Taxifolia s-a folosit in comertul acvarist datorita aspectului atractiv insa s-a dovedit a se raspandi foarte rapid si foarte greu de controlat.
Avantaje: Sunt multe avantaje in a avea cateva specii de Caulerpa intr-un acvariu marin. Nu doar ca sunt aditii naturale, estetice pentru acvariu si refugiu, dar ofera o sursa de hrana pestilor si nevertebratelor, precum si elimina foarte eficient nutrientii. Alt beneficiu este abilitatea lor de a stabiliza nivelul de PH prin fotosinteza. Sunt dovezi precum aditia de Caulerpa, precum si alte varitati de macro alge, pot ajuta in reversarea multor boli destul de des intalnite la pestii marini aflati in captivitate, cum ar fi “fin rot”(descompunerea aripioarei) si “lateral line syndrome”(sindromul liniei laterale). Caulerpa elimina nutrientii primari nitrati si folsfati si astfel, ajuta la reducerea algelor nedorite si deranjante prin privarea lor de nutrientii inorganici de care au nevoie. In acest fel ajuta la mentinerea sub control a algelor parazite. Pe masura ce cresc in marime, acvaristii tot ce trebuie sa faca e sa taie si sa elimine excesul de Caulerpa. Ca si plantele terestre, Caulerpa beneficiaza foarte mult cand este curatata si ingrijita prin eliminarea tesuturilor vechi si incurajarea unei noi cresteri.

Dezavantaje: Desi speciile de Caulerpa pot fi benefice, au cateva dezavantaje. Aceasta alga creste foarte repede si poate deveni o pacoste in orice acvariu. In cel marin, aceasta alga poate afecta coralii acoperindu-i si impiedicand lumina sa mai ajunga la ei. Unele specii precum Caulerpa Prolifera sunt considerate periculoase deoarce ar elimina chimicale ce pot opri din crestere coralii. Acest lucru se intampla si in habitatul lor natural. Cand cantitatea de nutriati intr-un recif de corali isi pierde echilibru datorita scurgerii fertilizantilor si altor poluanti, cateva specii oportuniste de Caulerpa precum C. Taxifolia, alimentata de nutrientii in exces, poate sa se raspandeasca in ecosistem sufocand atat algele native cat si coralii. Un alt dezavantaj este abilitatea de a se inmulti atat sexuat cat si asexuat. Reproducerea vegetativa sau asexuata se produce cand alga formeaza o noua celula dintr-un fragment sau se raspandeste prin riozomi. Acest lucru poate fi controlat in majoritatea acvariilor prin mentinerea unui numar redus si concentrarea acestora intr-un singur loc. Cand conditiile sunt favorabile, Caulerpa se va inmulti sexuat, eliminand gameti si tesut in apa acvariului. Fenomenul este cauzat de multe conditii de mediu precum lipsa nutrientilor, temperatura, salinitate, etc. Aceste evenimente sexuale pot fi in detrimentul coralilor si pestilor, cateodata eliminand cantitati mari de nutrienti si materie organica in apa acvariului. In ocean, efectele nu sunt atat de nocive datorita faptului ca nutrientii si tesutul sunt rapid eliminate, insa intr-un mediu inchis acest fenomen poate deranja echilibrul natural al acvariului daca poluantii nu pot fi rapid absorbiti prin sistemul de filtrare. In acvariile marine mai mari si mai stabile, tesutul mort si nutrientii in exces sunt curatati atat de catre locuitorii acvariului (piatra vie, bureti, microalge) si/sau de catre sistemul de filtrare.
Pentru a evita conditiile ce declanseaza fenomenul de reproducere sexuata, exista anumite precautii ce pot fi luate. Curatarea in mod regulat de tesut mort, ajuta la a descuraja acest fenomen. In plus fata de curatarea plantei, limitarea marimii fiecarei celule este importanta asa incat biomasa sa nu depaseasca nivelul de nutrienti. Daca se creste in sump sau refugiu, se recomanda luminarea continuua asa incat Caulerpa sa nu intre niciodata in faza de respiratie sau odihna. Desi acest lucru reduce fenomenul de reproducere sexuata, afecteaza insa cresterea deoarece respiratia este un proces necesar in fotosinteza. O metoda mai noua recomandata este sa se mareasca perioada de lumina insa sa se permita si o perioada de odihna de 4-6 ore, urmate de un iluminat continuu.

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si: